Complot or not?

In elke aflevering van de serie 'Complot or not' behandelen we een onbewezen en een bewezen complot.

 

Onbewezen complot: rondom 9/11 er is een stuwmeer van studies, documenten en (pseudo)wetenschappers die er vast van overtuigd zijn dat de gebouwen van het World Trade Center niet zonder doelbewuste planning konden instorten. De complot-theorie: het is een plan van kleine club met controle over de geheime diensten. Zij zochten een excuus om hun defensiebelangen en oliebelangen in het Midden-Oosten veilig te stellen. 

Het belangrijkste bewijs voor deze theorie is het instorten van ‘building number 7’. Dit gebouw naast het WTC zakte zes uur na de aanslag in elkaar op een manier die veel lijkt op een gecontroleerde explosie. Dit is een enorm wijdverbreide en hardnekkige theorie, maar lastig vol te houden, omdat duizenden mensen daarvan op de hoogte zouden moeten zijn geweest en niemand kennelijk ooit iets heeft losgelaten. We spreken met Willem Post, Amerika-kenner en schrijver van het boek ‘Keerpunt: Amerika voor en na 9-11’.

Bewezen complot: de Holocaust. Dit is een soort omgekeerde variant. De Holocaust was wel degelijk een geheim plan waarvan doelbewust heel weinig mensen op de hoogte waren. Er werd niets op papier gezet en geprobeerd de waarheid te verbergen. Dat is niet gelukt, er zijn talloze bewijzen en monumenten. Toch is er nog steeds een hele kleine groep die weigert te geloven dat dit echt is gebeurd. Ook geschiedenisleraren blijken bij nieuwe generaties soms moeite te hebben om het verhaal van de holocaust over te brengen. En dat terwijl het een angstaanjagend voorbeeld is van een geheime operatie op ongekend grote schaal. 

In EenVandaag een gesprek met Johannes Houwink Ten Cate, hoogleraar Holocaust-studies en Jeroen van den Eijnde, directeur Nationaal Monument Kamp Vught.

Bekijk ook het gehele interview met Willem Post:

Bekijk hier het volledige interview met Jeroen van der Eijnde:

Bekijk hier het volledige gesprek met Johannes Houwink ten Cate: